Loading...

Onze standaard bouwprincipes

Onze standaard bouwprincipes

Onze standaard bouwprincipes

Een bouwproces evolueert voortdurend in de richting van een optimum. Herisons investeert in zijn toekomst en zoekt voortdurend naar nieuwe systemen, materialen en oplossingen voor de optimalisatie van zijn bouwproces. Om de kwaliteit van onze houtskeletconstructies te waarborgen, werken wij standaard volgens een aantal principes:

  1. Op basis van het architectenplan, de input van de EPB-verslaggever en het ventilatietraject wordt de woning volledig uitgetekend in 3D. Dat geeft ons een duidelijk beeld van alle bouwknopen en laat ons toe om koudebruggen te vermijden. Het 3D-model wordt voorgelegd aan een ingenieur en na diens akkoord omgezet in productietekeningen.
  2. Wij werken doorgaans met een dampopen opbouw naar buiten. De buitenzijde van het gebouw wordt zo dampopen mogelijk uitgevoerd en de binnenzijde niet dampdichter dan noodzakelijk. Het resultaat is een ‘ademend’ gebouw dat een gezond binnenklimaat garandeert.
  3. Het skelet wordt 20 cm boven het maaiveld aangezet op kimblokken. Dit is een cellenbetonblok (ytong) met extra drukvastheid die de muurvoeten beschermt tegen opstijgend vocht. Op de kimblok wordt een stelregel geplaatst die stevig in de betonplaat wordt verankerd met behulp van doorsteekankers. De buitenzijde van de kimblok wordt ingepakt met een waterdichtingsmembraan en de binnenzijde wordt luchtdicht gemaakt met een vezelversterkte polymeerpasta.
  4. De luchtdichtheid van het gebouw is een belangrijke vereiste. Energiezuinigheid en luchtdichtheid gaan immers hand in hand. Daarom plaatsen we een afzonderlijke leidingspouw en doorboren we de luchtdichte buitenschil zo weinig mogelijk. Ook de vloerelementen worden luchtdicht gemaakt. Dit doen we niet met folies maar met behulp van een extra osb-plaatje ter hoogte van de opleg op de muur. Dit heeft in het verleden al mooie resultaten opgeleverd, zoals een n50-waarde van 0,3 luchtwissels per uur voor een passiefwoning in Kapellen.
  5. Voor extra robuustheid van de wanden plaatsen wij een osb-plaat achter de gyproc of maken we gebruik van gipsvezelplaat in plaats van gipskarton. Dat betekent ook dat niet op voorhand hoeft na te denken over waar u ooit iets zou willen ophangen. Dat kan waar u maar wilt.
  6. Indien wij op voorhand over een ventilatieplan beschikken, kunnen wij de benodigde gaten reeds in het atelier aanbrengen. Dat maakt het achteraf een stuk makkelijker om de ventilatiebuizen in te werken.
  7. Wat isolatie betreft, zijn wij voorstander voor het gebruik van cellulose. Dit materiaal wordt geproduceerd op basis van gerecycleerd krantenpapier en wordt op de werf onder hoge druk in de verschillende wandelementen geblazen, wat ervoor zorgt dat alle kieren en gaatjes perfect zijn opgevuld. Na de werken worden de boorgaten afgeplakt met tape om de luchtdichtheid te garanderen. Het grootste voordeel van cellulose is de gunstigere faseverschuiving: dit betekent dat de zonnewarmte bij cellulose meer tijd nodig heeft om door de muren te dringen. Concreet: tegen de tijd dat de warmte op een zonnige dag binnen raakt via de wanden, is de avond of nacht al gevallen en kan gekoeld worden via de ramen en/of het ventilatiesysteem.
  8. Naast aannemer van houtskeletbouwprojecten zijn wij ook producent van onze eigen houten ramen. Mits een goede voorbereiding is het mogelijk om de ramen reeds op voorhand te bestellen, zodat u weinig vertraging oploopt op de werf. Ook voor ramen in aluminium of pvc kunnen wij zorgen.
  9. Zelfbouwers die zelf de handen uit de mouwen willen steken en bijvoorbeeld de afwerking voor hun rekening wensen te nemen, ondersteunen we graag met advies en/of de aanlevering van de nodige materialen (bijvoorbeeld leidingspouwlatten, osb-platen, plafondlatten, gyproc, etc.).